2 mei 2011

Voor Lou

Lou de cavia is niet meer! Hij was Sabine's huisdier en is bijna 7 jaar geworden. Voor een cavia is dat behoorlijk oud. De vorige, Pipo, werd ongeveer 2,5 jaar. Van Lou hebben we ook een aantal keer gedacht dat hij niet zo oud zou worden, maar hij krabbelde steeds weer op en ging door met zijn, toch ietwat saaie, leven.
Het afgelopen half jaar zijn we verschillende keren met hem bij de dierenarts geweest omdat hij last had van zijn tanden. Dit leverde hem de bijnaam 'million dollar' cavia op! Er bleek een gezwel in zijn kaak te zitten, waardoor een van zijn snijtanden moest worden verwijderd. Maar het kreeg hem niet klein en hij scharrelde rustig door zijn kooi of door de kamer. Hij bleef eten, al was het wat minder dan voorheen, en hij reageerde nog steeds als de koelkast open ging of als je hem een lekker hapje voorhield.

Maar na Pasen zat hij stilletjes in een hoekje, nam af en toe nog een hapje of wat water en vermagerde zienderogen. Toen Sabine na Koninginnedag thuis kwam, kon hij even zijn achterpootjes niet meer bewegen en de volgende ochtend lag hij helemaal verstopt onder het gras. Hij kwam niet uit zichzelf te voorschijn en we hebben hem wat makkelijker neergelegd. Tessa kwam terug uit Zuid Afrika en toen we van Schiphol terugkwamen, reageerde Lou nog een beetje op haar en ons. Aan het eind van de dag was hij dood.

Waarom zo'n verhaal over de dood van een huisdier? Omdat Lou, zo klein als hij was, zo'n levenslust toonde. De Engelsen noemen dat zo mooi 'zest for life'. Zijn leven leek uit niet veel meer te bestaan dan eten, slapen, poepen en wat rondrennen. Toch hoorde je hem 's ochtends piepen als we naar beneden kwamen, als een soort begroeting. Als hij iets lekkers kreeg, gaf hij altijd antwoord met zijn bekende 'prrrrr' geluidjes en we hebben vaak om hem moeten lachen als hij door de kamer rende en zichzelf weerspiegeld zag in de glazen tafel. Hij speelde een rol in allerlei fantasieverhalen die we maakten over zijn leven buiten zijn kooi en ons huis.

Ik denk dat zijn levenslust hem hielp er steeds weer bovenop te komen als hij niet lekker was en hem ook gisteren nog zo lang liet proberen om overeind te komen. Dag lieve Lou!

2 opmerkingen:

  1. I met this little Lou fellow a few years ago...he has certainly brought you all much joy. Rest well Lou.

    BeantwoordenVerwijderen