27 december 2011

Wildbreien

Het mooiste woord van 2011 is 'Wildbreien', ook wel 'straatbreien' genoemd. In Noord Amerika staat het bekend als 'urban knitting' of 'yarn bombing'. Wildbreien is een vorm van straatkunst die bedoeld is om saaie objecten te personaliseren en de wereld wat kleurrijker en vrolijker te maken. Volgens Wikipedia zijn de breisters van Knitta Please de moeders aller wildbreiers. Op hun blog kun je veel voorbeelden zien van wat zij al gedaan hebben.
In Nederland is o.a. Francine Oomen bezig om het fenomeen aandacht te geven. Ze heeft een boekje geschreven, 'Hoe overleef ik (wild)breien en ook op haar website zijn voorbeelden en uitleg te vinden. Het is prachtig om te zien wat er al is in Nederland en Belgie.

Een van mijn vriendinnen is al langere tijd aangestoken door het breivirus. Ze was eerder dit jaar druk bezig om babymutsjes te breien voor de stichting Changing Lives. Deze toppies zijn bestemd voor baby's in Bangladesh. Ter afwisseling probeert G. nu met haar breisels en creativiteit om Leusden en omstreken op te vrolijken. Ze draagt al haar kunstwerken op aan Changing Lives, in de hoop dat zo niet alleen onze wereld dichtbij, maar ook die buiten ons gezichtsveld aandacht krijgt.
Helaas was het breiwerk om de bol geen lang leven beschoren. Een dag nadat G. de bol versierd had, was de hoes verdwenen. Wie weet loopt er nu iemand rond in een warme kerstbaltrui!

Ga je mee wild breien?
Geen opmerkingen:

Een reactie posten