12 oktober 2012

Doelen stellen?

Dag 12 en de opdracht is iets te schrijven over wat ik het komend jaar jaar wil bereiken. Goede voornemens in oktober? Ik maak in december ook zelden een lijstje voor het nieuwe jaar, dus waarom nu dan wel?

Doelen stellen in je leven, of dat nu voor werk, sport of persoonlijke doeleinden is, kan zin geven. Om die doelen te bereiken, moet je gemotiveerd zijn. Als je de lat hoog legt, kan het deprimerend zijn als je ze niet haalt.
En als je geen doelen stelt, maar het leven neemt zoals het komt, het gewoon maar laat gebeuren: wat dan? Is je leven dan minder zinvol? Ik weet er zo snel geen antwoord op. Mijn gevoel wil 'nee' zeggen: je leven heeft ook zin als je geen duidelijke doelen stelt.

Eigenlijk is het dagelijkse leven al een doel op zich. Er zijn, ieder moment met aandacht beleven, dat is een kunst en zeker niet zo makkelijk als het lijkt. Het is wel iets waar ik het afgelopen jaar meer aandacht aan heb geschonken. De drukte in mijn hoofd is verdwenen, maar ligt ook nog steeds op de loer. Dat blijft dus voor komend jaar voor verbetering vatbaar.

Pfffff, het valt niet mee dit stukje te schrijven. Letter voor letter, woord voor woord, heel langzaam komt er meer te staan. Een lange lijst komt er niet te staan. Behalve bovengenoemd punt, wil ik in mijn werk doorgaan op het ingeslagen pad: het aantal uren wat uitbreiden, me bezighouden met de dingen die ik leuk vind en er plezier in hebben. Op sportief vlak hoop ik weer te gaan hardlopen, maar ook andere sporten zouden aan bod kunnen komen.

Ik denk dat dit voor nu voldoende is om de komende maanden te vullen. Misschien kan ik mezelf als doel stellen om hier volgend jaar nog eens op terug te komen! ;-)

Stel jij doelen voor jezelf op?2 opmerkingen:

  1. Ik stel geen doelen, maar probeer een zinvol leven te leiden, anderen te steunen, plezier te hebben en in ieder geval anderen niet te schaden. Daarbij staat ook duurzaamheid hoog op mijn agenda, zodat de generaties na ons ook nog een leven hebben.

    BeantwoordenVerwijderen